AMY&PINK

 

Designed by Vernantinfo
Powered by Pearllike

Schrijf u nu in voor de kuurweken!

‘Twintigduizend doden jaarlijks en twee jaar korter leven door ongezonde voeding’. Met deze kop vestigt het RIVM de aandacht op het vandaag verschenen rapport ‘Ons eten gemeten’. Nederland wordt steeds ongezonder door slecht eetgedrag en daar moet snel wat aan gedaan worden is de boodschap van het rapport.

We eten met zijn allen té veel en niet gevarieerd genoeg. Te weinig groente, fruit en vis en teveel hoge calorie maaltijden en snacks met daarin de beruchte verzadigde vetten vormen onze dagelijkse kost. Daar bovenop bewegen we ook nog eens te weinig. Zodoende worden we met zijn allen steeds dikker. Tien procent van de volwassen Nederlanders heeft ernstig overgewicht (obesitas). Dat is in 25 jaar tijd een verdubbeling.

De komende twintig jaar stijgt dat percentage naar verwachting tot 15 procent. Bij kinderen is een soortgelijke stijging te zien. Te dikke kinderen vormen een nog groter probleem voor de volksgezondheid omdat zij dit overgewicht hun hele leven met zich meedragen. Hierdoor lopen zij ook een veel grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en diabetes. Als we zo door gaan met ongezond eten dan daalt de levensverwachting met twee jaar.

Tegenwoordig is de keuze reuze. Je kunt wel uit tien verschillende soorten chips kiezen. Dat maakt de verleiding groter om een zakkie te kopen.

Het gekke is dat deze verontrustende conclusies tegenover positieve geluiden staan als het over voedselveiligheid gaat. Dankzij strenge voedselcontroles op hygiëne en chemische samenstelling, is ons eten de afgelopen 20 jaar veel veiliger geworden. Dioxine in de melk en Salmonella vergiftigingen komen dan ook steeds minder vaak voor. Veel gezondheidswinst valt er daarom niet te halen in het nog veiliger maken van ons voedsel. Volgens het rapport moeten we ons eetgedrag drastisch gaan veranderen. De consument moet daarbij een handje worden geholpen.

Hoe krijgen we Nederlands gezond?

Het rapport benadrukt dat een integrale aanpak nodig is om Nederlanders weer gezond te krijgen. Gezamenlijk moeten overheid, consument en het bedrijfsleven de handen ineen slaan om er voor te zorgen dat we weer gezond gaan eten. Met name het bedrijfsleven speelt hierin een cruciale rol. Fabrikanten en supermarkten moeten het aanbod van ongezond voedsel veel kleiner maken. Ook moet er veel minder reclame komen voor de “slechte” producten.

Het rapport noemt vooral de reclames die gericht zijn op kinderen. Ook prijsverlagingen van gezonde producten als groente, fruit en vis moeten de consument verleiden om gezonder te gaan eten. ‘Dus Albert Heijn: geen Pringles meer in de bonus maar in plaats daarvan twee netjes sinaasappels halen, één betalen.’

Goede voorlichting is ook belangrijk want veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat het teveel eten van vitaminen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Sterker nog, we denken dat we lekker gezond bezig zijn als we een multivitaminebruistabletje wegspoelen met een Hero fruitontbijtje.

De fabrikanten van functional foods zoals Vitalinea of Yacult varen er wel bij en dat terwijl er nauwelijks wetenschappelijk bewijs is dat dergelijk eten en drinken goed zijn voor de gezondheid. Wie goed en gevarieerd eet heeft de voedingssupplementen en functional foods echt niet nodig. Een goed voorgelichte en ingelichte consument is daarom een must.

Daar is een rol voor de overheid weggelegd. Wie weet staat er binnenkort op zakken chips: “het schransen van chips is dodelijk”. Net als bij op pakjes sigaretten. Want het gezondheidsverlies door roken is te vergelijken met de gevolgen van ons ongezonde eetgedrag. Of wat te denken van accijns op snoepautomaten zodat scholen overgaan op fruitautomaten. En een abonnementje op de sportschool moet gesubsidieerd worden. Kortom er is werk aan de winkel. Met zijn allen kunnen we het tij keren.

Artikel overgenomen van Kennislink.nl – en nog steeds actueel!

Auteur

Gepubliceerd door

Publicatiedatum

woensdag, 1 september 2004

Leave a Reply